JaakkoJuhaniOjaniemi

Saksan tuulivoimarakentaminen on ajautunut katastrofiin

  • Eurot taivaan tuuliin
    Eurot taivaan tuuliin
  • Saksan tuulivoimatuotanto 2011-2014
    Saksan tuulivoimatuotanto 2011-2014

Saksan valtion myötävaikutuksella on tuulivoimarakentamiseen tuhlattu 11 miljardia euroa taivaan tuuliin eikä sähköntuotantoa ole saatu yhtään ainoata kWh lisää. Saksan tuulivoimaan on investoitu vuosina 2011-2014 yhteensä n. 11 miljardia euroa. Siitä huolimatta maan tuulivoimalla tuotetun sähköenergian määrä on joka vuosi laskenut dramaattisesti. 

 

Vuonna 2011 Saksa tuotti tuulienergiaa yhteensä 48 883 GWh, jolloin koko tuulivoiman asennettu teho oli 29,07 GW. Tämän jälkeen tuotettu energiamäärä on laskenut vuosittain, vaikka tuulivoimaa on rakennettu joka vuosi lisää ollen vuoden 2014 lopussa 35,68 GW. Vuonna 2014 Saksa tuotti tuulienergiaa vain 46,5 TWh, joka on 2,4 TWh vähemmän kuin vuonna 2011.

 

Toisin sanoen Saksa on rakentanut vuosina 2011-2014 lisää tuulivoimaa 6 610 MW, mutta energiaa on vuodesta 2011 lähtien saatu joka vuosi vähemmän.

 

Tuulivoiman osuus koko sähköntuotannosta on koko neljän vuoden ajan ollut hieman yli 8 %, vaikka tuulivoiman kapasiteettia on tullut lisää tuo edellä mainittu 6 610 MW.

 

                                                          2011                    2012                    2013                    2014

Asennettu teho GW                 29,1 GW            29,9 GW            32,5 GW            35,7 GW

Vuosituotanto TWh                  48,9 TWh          45,9 TWh          47,2 TWh          46,5 TWh

 

3 MW mylly maksaa paikasta riippuen vähän yli 5 milj. euroa. Näin ollen 6 610 MW tuulivoimarakentaminen on maksanut silloin noin 11 miljardia euroa eikä energiaa ole saatu ollenkaan lisää verrattuna vuoden 2011 tuotantoon.

 

Olen yrittänyt selvittää mistä moinen voisi johtua. Oma arvioni on, että myllyjen kapasiteettikertoimet ovat vanhetessaan alkaneet laskea, kuten tanskalais-englantilaisessa 3000 myllyä käsittävässä selvityksessä todettiin. Selvityksen mukaan myllyjen kapasiteettikerroin alkaa jyrkästi laskemaan, kun ne ovat pyörineet yli 10 vuotta. Sama ilmiö on havaittu Suomeen rakennetuissa vanhimmissa myllyissä.

http://www.ise.fraunhofer.de/en/downloads-englisch/pdf-files-englisch/data-nivc-/electricity-production-from-solar-and-wind-in-germany-2014.pdf

http://www.ise.fraunhofer.de/en/downloads-englisch/pdf-files-englisch/news/electricity-production-from-solar-and-wind-in-germany-in-2013.pdf

http://www.ise.fraunhofer.de/en/downloads-englisch/pdf-files-englisch/news/electricity-production-from-solar-and-wind-in-germany-in-2012.pdf

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Joo sorry, totta kai. Tilapäinen lukihäiriö. Jouduin kirjoittamaan blogin alkuosan moneen kertaan, kun se tuli ihmeellisenä sekasotkuna.

Tapani Lahnakoski

Ovatpahan tuulimyllärit saaneet aneensa. Surkeinta on, että Suomessa ei osata ottaa oppia muista, vaan pitää sukeltaa saman kölin alta.

Mikä ero on tyhmällä, älykkäällä ja viisaalla? Tyhmä ei opi omista virheistään, älykäs oppii omista virheistään ja viisas oppii muiden virheistä.

Mihinköhän sarjaan Suomen päättäjät kuuluvat?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoima on tuottanut jo EU.n alueella niin valtavat tappiot ettei siihen enää nollat paljoa vaikuta, pitäisi käyttää etuliitettä piko/biljoona jne..
Saksa tuottaa sähkönsä kylmän rauhallisesti hiilivoimaloissa, tuulivoimaloita on mahdoton määrä, mutta ne on pieniä ja metsään rakentamiset on lopetettu. Ei tuulivoiman ylös,alas sähköntuotanto tuo kuin ongelmia sähköverkkoon.

Fraunhofer instituutti:

http://www.ise.fraunhofer.de/en/downloads-englisch...

Katso sivut: 33. - 38.
Tuulivoima ei ole itsessään kannattava sähköntuotantomuoto, ei tuo huojunta sähköverkossa tuo kuin ongelmia ja saattaa lopulta kaataa koko sähköverkon.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Tuo 11 miljardia vaikuttaa alla olevan vihreitten edustajan jutun mukaan olevan ´portsari-rahaa´ tässä järjettömässä rahanpoltossa.

http://leostranius.fi/2014/09/saksan-energiakaante...

"Kustannukset ovatkin huikeat. Vuonna 2012 Energiewende maksoi saksalaisille noin 20 miljardia euroa – käytännössä siis 15 euroa kuukaudessa kotitaloutta kohden. 2030-luvun loppuun mennessä kumulatiivisten kokonaiskustannusten arvioidaan nousevan biljoonaan euroon (1000 miljardia) vuosikustannusten ollessa noin 50 miljardia euroa."

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Samoin näyttää olevan lintujen ja lepakoiden kohdalla, ei ole edes tiedetty kuinka paljon on pitänyt antaa portsarirahaa lepakoiden ja lintujen muodossa.

http://yle.fi/uutiset/tuulivoimalaan_tormanneiden_...

http://d.ibtimes.co.uk/en/full/1401729/bat.jpg

It is a kind of paradox: To save the world you have to destroy the world.

"Ulkomailla tehdyt tutkimukset antavat selvän kuvan tuulivoimaloiden törmäysriskien kannalta merkittävimmistä lajiryhmistä. Tieto siitä, kuinka suuren riskitekijän tuulivoimalat suomalaisille lepakoille todellisuudessa muodostavat, puuttuu vielä käytännössä kokonaan." http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/luontoympari...

Tapani Lahnakoski

Pikkupedot oppivat nopeasti lepakko- ja lintuapajille. Löydettyjen raatojen määrä ei kerro kaikkea. Petojen jätöksiä ainakin pitäisi myös tutkailla, vaikka se on vaikeaa peitteisessä maastossa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #9

Näin on, mielenkiintoista on seurata tutkimusten etenemistä ja mitä loppupäätelmiä sitten tehdään. Tuulivoimateollisuus teettää myös omia tutkimuksia, niissä törmäysriski on olematon, you know.

Patrick Schachtebeck

Saksan tuulivoiman tuotanto oli vuonna 2014 51,4 TWh. Näin lukee Fraunhofer-Instituutin saksankielisessä tilastossa. Englanninkielisesssä versiossa taas lukee vain vuoden 2014 tammikuusta marraskuuhun saavutettu tuotanto (46,5 TWh).

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Mistä, Patrick, löysit tuon 51,4 TWh?

Jos oikein ymmärrän,alla olevassa linkissä Fraunhofer ilmoittaa Saksan viime vuoden tuulituotannon tammi-marraskuussa olevan 42,6 TWh ja siihen kun lisää keskimääräisen kuukausi-tuulituoton n. 4 TWh saadaan Jaakon taulukossa oleva 46,5 TWh ??

http://www.ise.fraunhofer.de/en/downloads-englisch...

Patrick Schachtebeck

http://www.ise.fraunhofer.de/de/downloads/pdf-file...
Kalvossa 7 lukee, että kokonaistuotanto oli 2014 51,4 TWh.

Tässä vielä artikkeli siitä, että viime joulukuu oli Saksassa poikkeuksellisen tuulinen, ja että Saksan tuulivoimalat eivät ole tuottaneet koskaan ennen yhtä paljon sähköä yhden kuukauden aikana, nimittäin 8,9 TWh. http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/windkraft...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #13

Näin näyttää olevan.

Silti, käsittääkseni pikaisesti laskien Jaakon huomio kapasiteettikertoimen laskusta on oikea :

Sain tuolla 51,4 TWh:n tuotannolla vuoden 2014 kapasiteettikertoimeksi 16,45 % eli himpun verran alhaisemman kuin vuonna 2013 vaikkakin viime joulukuussa oli super-hyvät tuuliolosuhteet = lähes kaksinkertainen tuotto normaaleihin olosuhteisiin verrattuna.

Eli, jos tuo Jaakon esiin tuoma tuulivoimaloiden jyrkkä rapistunminen n. kymmenen vuoden jälkeen todella pitää paikkansa , on se taas yksi uusi naulaa tämän järjettömyyden arkkuun.

Toimituksen poiminnat